Hållningskorrigering enligt Physioscale-metoden

Detta är en metod som hjälper kroppen att bli mer upprätt och avslappnad. Många problem i leder och muskler försvinner bara genom att kroppen återfinner sin naturliga hållning. Efter samtal, undersökning och rörelsetester får du personligt anpassade övningar för att stärka och töja olika delar av kroppen. Vi går igenom övningarna, som görs med liten kraft. De smärtande eller stela områdena behandlas specifikt. Jag använder flera mjuka tekniker för avspänning, töjning och smärtlindring (Djupvågsbehandling, strain counterstrain, massage).

Övningarna (PDF med bilder och instruktioner) gör du sen hemma  med några återbesök för specifik behandling och  tillägg av övningar.

Vad får jag ut av att träna mina posturala muskler?

¤När de posturala muskelkedjorna arbetar och vi har stretchat tajta områden får vi en naturlig hållning. Vi kan sitta och stå länge utan att bli trötta. De muskler man kan känna i ryggen ska vara mjuka när vi sitter och står. Magen ska också vara mjuk.

¤ Vi blir starka. Ryggen tål större påfrestning som lyft eller plötsliga feltramp.

¤ När hållningsmusklerna i ryggen arbetar lyfter de isär kotorna och pressen på diskarna blir mindre. Ischiasvärk minskar eller försvinner och har vi inte ont redan så förebygger vi.

¤ En korrektare hållning frestar mindre på knän, rygg och nacke.

¤ Hallux valgus kan förbättras

¤ Rörligheten i alla leder ökar. Det ger en slags frihetskänsla.

¤ Andningen blir friare när vi får ett lyft i bröstkorgen och förbättrad andning ger mycket bättre livskvalitet (sömn, pigghet, cirkulation, immunförsvar m.m.)

När kan postural träning vara något för mig?

¤ När du känner att kroppen säckat ihop, helt eller delvis.

¤ När du är stram och stel

¤ När du har ont i muskler och/eller leder

¤När andningen känns trög och ofri.

¤ När du har hallux valgus.

¤ När en fot eller båda tippar inåt (pronering)

¤ När en fot eller båda pekar utåt

¤ När du är ko- eller hjulbent

Massageterapi

Massageterapi  används vid stelhet eller ett problem, exempelvis ont i nacke, axel eller knä, men kan även användas för att ge lindring vid akuta smärtor såsom t.ex. ryggskott. Mjuka spänningslösande tekniker; djupvågsbehandling, massage och töjningar gör att kroppsdelar hamnar i bättre läge och slappnar av.

Jag föredrar att försöka locka kroppen att följa med i stället för att tvinga den.

Det gör att  behandlingen oftast upplevs lätt och mjuk. Och ändå kan stora förändringar ske.

Massageterapeutiska metoder ingår i hållningskorrigering och kinesiologi då vi jobbar med muskler och leder.

Massage